Glassworlds - Hommages aan Glass

zondag 24 September

De bekende Amerikaanse componist Philip Glass (31 januari 1937) studeerde in eerste instantie filosofie en wiskunde aan de Universiteit van Chicago. Maar omdat hij eigenlijk componist wilde worden schakelde hij na het behalen van zijn bachelorsdiploma’s over naar een studie dwarsfluit aan het Peabody Conservatory in Baltimore. Daarna reisde hij door naar New York waar hij aan de Juilliard School of Music voornamelijk keyboard studeerde. Vervolgens vertrok hij naar Parijs voor een verdere studie bij Nadia Boulanger, die hem vroeg de Indiase muziek van Ravi Shankar te vertalen naar Westerse muziek. De invloed van Shankar en diens opvatting van ritme in de Indiase muziek leidde uiteindelijk tot de specifieke stijl van Glass, die met o.a. Michael Nyman en Steve Reich geschaard wordt onder de minimal-musiccomponisten. Sinds de negentiger jaren schrijft hij steeds vaker 'conventionele' klassieke muziek. De composities die hij voor piano schreef, de Minimal Piano Works hebben niet alleen de eigenschappen van de minimal music maar zijn ook melodieus en soms intiem te noemen. Muziek die alles in zich heeft wat muziek aantrekkelijk maakt: Glass maakt gebruik van het hele toetsenbord, vol met contrasten, beeldende muziek waarin je wind, zee en watervallen kunt horen.

Pianist Nicolas Horvath won als speler en componist met zijn speciale vertolkingen al vele prestigieuze prijzen. Hij is niet alleen bekend vanwege zijn uitstekende interpretatie van Franz Liszts pianowerken, maar ook omdat hij veel contact heeft met 'levende' componisten, die composities voor hem schrijven.
De Hommages bestaan uit een aantal aan Glass opgedragen composities die door meer dan honderd componisten van over de hele wereld zijn geschreven. Ze kunnen worden beschouwd als een wereldwijde ontdekkingstocht naar de avant-gardemuziek in de 21ste eeuw, die uitmondt in een multiculturele muzikale safari.
Alle composities zijn exclusief voor Horvath geschreven door vaak wereldberoemde, maar soms ook beginnende, componisten. Ze kennen een grote variatie aan stijlen, van post-minimalistisch tot post-complex en van folkloristisch tot abstract. Voor elk wat wils dus.


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!