De muziek was geweldig !

woensdag 01 September

Ook vlak voor de vakantie publiceerde Stichting Jazz Middelburg een terugblik op het Jazz Festival, dat plaatsvond tijdens het pinksterweekeinde op het Abdijplein in Middelburg. Tijdens dit festival speelde het Clazz Ensemble de muziek uit het project 'Clazz in Zeeland', geproduceerd door de Zeeuwse Concertzaal. De zaal was tevens co-producent van dit concert. In de terugblik omschrijft Noud Hovius het concert als volgt.....

'Niet eerder zag ik zo'n hoog niveau in beide hoofdacts van de avond. Voorafgaand aan Aurora stond namelijk het Clazz Ensemble onderleiding van Dick de Graaf en trompettist Gerard Kleijn op het podium. Ik had ze nog niet eerder horen optreden en kwam met name af op de namen van componisten als Dies le Duc en Douwe Eisenga. Die staan garant voor een vorm van gecomponeerde jazz die soms veel vragen oproept. Het kan schuren en verrassen, swingen en horkerig stilstaan. Geen makkelijke muziek dus. De naam van het ensemble is dan ook niet voor niks een samentrekking van classical music en jazz.
De heren bereikten een enorm hoog niveau van samenspelen, hetgeen vermoedelijk samenhangt met de omstandigheid dat ze een paar dagen in Middelburg zijn om een CD op te nemen.
Het belooft veel! Van de suite "de Toren van Babel", naar het schilderij van Brueghel, gecomponeerd door Dick de Graaf, werden drie delen uitgevoerd. Elk deel ziet uit op één van de omgangen aan de enorme toren. Ik laat me graag nog een keer uitleggen hoe dat nou precies samenhangt met het schilderij, maar de muziek was geweldig.
Een ander hoogtepunt was een stuk van Dies le Duc voor klarinet en vier koperblazers. Typisch voor zijn muziek is de eenzame, sferische lyriek die pas na lange tijd wordt aangevuld met donkere akkoorden. De rijkheid van deze klanken omhulde het muisstille publiek op het in de avondzon badende Abdijplein. Life doesn't get any better than this.
En eigenlijk is er niets wat het Clazz Ensemble niet aan kan. Van Mike Oldfield-achtige cadenzen, via klezmer-achtige swing, waterachtige rimpelingen naar voluit swingende jaren vijftig jazz in het hilarisch gecompneerde stuk "Johnny Carsons' Big Band"van een in Amerika wonende Finse
componist.'

De hierboven genoemde cd wordt op 1 oktober gepresenteerd in de Zeeuwse Concertzaal met nogmaals een spetterend concert van het Clazz Ensemble. Zie ook het desbetreffende agenda-item. 

De foto's hiernaast zijn gemaakt door Ton Stanowhich en Luc van den Hemel.


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!