Zeeland schreeuwt om Cultuur

woensdag 17 November

Om 15.45 uur schreeuwt Zeeland om cultuur op het Abdijplein in Middelburg in het kader van de landelijke manifestatie Nederland schreeuwt om cultuur. De culturele sector wil hiermee de aandacht vestigen op het belang van cultuur. De Zeeuwse componist Douwe Eisenga componeert speciaal voor deze dag een nieuw muziekstuk dat zonder voorbereiding of repetitie te spelen is. Alle zangers en muzikanten zijn welkom.

De culturele sector roept alle cultuurliefhebbers op massaal naar het Abdijplein te komen en zo hun roep om cultuur te laten horen. Alle musici en zangers, zowel professioneel als amateurs, worden uitgenodigd om hun muziekinstrument mee te nemen en met elkaar de compositie van Douwe uit te voeren. De slagwerkers Cora Dellebeke en Arno de Klerk zorgen voor de ritmische basis. De bladmuziek en instructie hoe ermee om te gaan, zijn vanaf maandag 15 november te downloaden op de website van Douwe Eisenga www.douweeisenga.nl en de betrokken culturele organisaties. De compositie die Douwe Eisenga speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft is gebaseerd op Terry Riley’s in C.


NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! wil op 20 november duidelijk maken dat:
* cultuur niet voor de elite is: cultuur is veel dichterbij dan je denkt
* cultuur een bewezen positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen, op het algemeen welbevinden van mensen en op de aantrekkingskracht van steden op bezoekers en inwoners
* cultuur door veel meer mensen gedragen en gewaardeerd wordt dan nu in de politiek en in de publieke debatten gesuggereerd wordt.
* cultuur geen linkse hobby of rechtse no-go is: cultuur is van iedereen en voor iedereen

Wij zijn niet tegen bezuinigingen op cultuur, maar wij pleiten ervoor dat bezuinigingen proportioneel en met visie worden doorgevoerd, zodat er geen onherstelbare schade aan het culturele leven in Nederland wordt toegebracht.

Oproep zangers en muzikanten
Neem op 20 november je instrument mee om op het Abdijplein met de compositie van Douwe Eisenga mee te spelen. Op vertoon van je instrument ontvang je na afloop van de manifestatie een vrijkaartje voor het Zeeuws Museum aan de balie van het museum.


De Zeeuwse schreeuw om cultuur is een initiatief van Theaterproductiehuis Zeelandia en het Zeeuws Museum in samenwerking met de componist Douwe Eisenga, de Cultuurwerf en Kunsteducatie Walcheren.


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!