Tre Donne | Le Nuove Musiche

vrijdag 27 September

entree € 25,00 aanvang 20:00

Vrienden en Incanto Donateurs 22,50

Jongeren en studenten t/m 27 jaar 50% korting

Een theatraal concert waarin oude muziek en hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel, waarbij drie zangeressen, gebaseerd op drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Ferrara, ruim 400 jaar muziekgeschiedenis herschrijven. Onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld (muziek) en Kiki Jaski (regie) geven de sopranen Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute een stem aan die vrouwen: de Tre Donne di Ferrara.
Met muziek van onder meer Claudio Monteverdi, Nadia Boulanger, Clara Schumann en met speciaal voor deze productie geschreven nieuw werk van Stijn van der Loo. 

Tre Donne vertelt het verhaal van drie virtuoze zangeressen die rond 1600 aan het hof van Graaf Alfonso d'Este van Ferrara de vrijheid krijgen in het openbaar op te treden, geheel tegen de mores van de tijd. Met het overlijden van Alfonso sterft echter ook de vrouwelijke muziekcultuur aan het hof. De drie vrouwen, de 'Tre Donne', worden als vanzelfsprekend vervangen door mannen. Dit verhaal brengt ons naar andere verhalen van sterke vrouwen in de muziekgeschiedenis. Zo is in de 19e eeuw Clara Schumann een markante figuur naast haar beroemde echtgenoot Robert. Het begin van de 20e eeuw brengt eindelijk een echte feministische stroming op gang, met als resultaat diverse composities geschreven door vrouwen, waaronder die van Nadia Boulanger.

En hoe is het nu? Nieuwe composities van Stijn van der Loo, geïnspireerd op teksten en persoonlijke verhalen van onze eigen 'Tre Donne' op het podium, maken het verhaal actueel. Het feminisme begint in deze productie al in 1600, maar het historische verhaal is nog steeds van deze tijd.

Met Tre Donne gaat barokensemble Le Nuove Musiche op zoek naar een breed en nieuw publiek. Het richt zich niet alleen op Oude Muziek-liefhebbers, maar juist ook op een publiek dat geïnteresseerd is in een combinatie van muziek door de eeuwen heen met een maatschappelijke thematiek – in het verhaal van Tre Donne het thema emancipatie.

ISM met incanto

Online reserveren
Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!