Bachs Johannes-Passion met Cappella Amsterdam & Nederlands Kamerorkest

vrijdag 11 April

entree € 47,50 aanvang 20:00

Vrienden 45,00

Jongeren & studenten t/m 25 jaar 23,50

Supervrienden gratis

Stiekem is Bachs Johannes-Passion minstens zo mooi als grote broer Matthäus. Voor de traditionele passieconcerten werkt Cappella Amsterdam dit jaar wederom samen met het Nederlands Kamerorkest, een van de beste kamerorkesten van Nederland, onder leiding van gevierd chef-dirigent Daniel Reuss.

Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam, een van de beste koren van Nederland, voeren regelmatig samen de Passies van Johan Sebastian Bach uit in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. In het seizoen 2024-2025 staat de Johannes-Passion op de lessenaars onder leiding van de specialist Daniel Reuss met een internationale cast aan solisten.
Bach voltooide zijn Johannes-Passion een paar jaar eerder dan zijn Matthäus-Passion. Hij schreef het meesterwerk voor zijn eerste Goede Vrijdag als cantor in Leipzig in 1724. Het koor speelt een opmerkelijke rol: het verbeeldt het volk dat veel roept, schreeuwt en scheldt. De onhoudbare volkswoede komt als een soort rechtbankdrama tot een hoogtepunt met de onvermijdelijke veroordeling van Jezus tot de kruisdood. Samen met zijn Matthäus-Passion, behoort Bachs Johannes-Passion tot de meest geliefde passiemuziek in Nederland.

 

Cappella Amsterdam is een van de weinige professionele kamerkoren in Nederland. Het koor werd in 1970 opgericht door Jan Boeke en staat sinds 1990 onder leiding van Daniel Reuss. Tot tweemaal toe, in 2009 en in 2018, ontving het koor een VSCD Klassieke Muziekprijs. De zangers hebben een breed maar eigenzinnig repertoire met oude en moderne muziek en een speciale interesse voor Nederlandse componisten.

Het Nederlands Kamerorkest is met 25 tot 45 musici een klein en intiem orkest en weet het publiek telkens weer mee te slepen met zinderend samenspel. De musici vertrouwen blind op elkaar, en die chemie is voelbaar tijdens een concert. In 2004 werd Gordan Nikolić aangesteld als muzikaal leider. Het orkest is samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Cappella Amsterdam
Nederlands Kamerorkest
Kieran Carrell
evangelist
Peter Harvey Christus
Berit Norbakken 
sopraan
Marianne Beate Kielland
 alt
Linard Vrielink
tenor
N.t.b. bas
Daniel Reuss
dirigent

 

Foto: Marc Driessen

Online reserveren
Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!