Fantastische capriolen - Jeroen de Groot en Bernd Brackman

zondag 12 Maart

Nu de ons omringende wereld steeds rauwer en gewelddadiger wordt, is voor artiesten het verbeelden van alternatieve en aantrekkelijker werelden steeds meer een artistieke noodzaak. De Nederlandse bekende violist Jeroen de Groot en de pianist Bernd Brackman bieden zo’n andere wereld met een recital waarin zij werk van Grieg combineert met dat van Saint-Saens, Ravel en Ysaye. In Sonate nr. 2 voor viool-piano van Grieg, gebaseerd op de Noorse folklore, treft het publiek ogenschijnlijk eenvoudige melodieën met een heel eigen chromatische en harmonische stijl. Van Saint-Saens speelt dit bijzondere duo, naast het korte werk de Havanaise, ook diens grootse, relatief onbekende sonate. Beide werken vallen op door hun melodische lijnen en structuur als tekenen van fantasie en vakmanschap van de componist.
Ravels Tzigane verwijst naar de Roma, niet naar het Hongaarse Cygany. Dit stuk bevat veel materiaal gebaseerd op zigeunermuziek. Het begint met een lange fantasievolle en virtuose cadans, waarna als de piano inzet, het stuk overgaat in een ware Csardas.
De Groot en Brackman wagen zich ook aan de beruchte bewerking, door de Belgische violist E.Ysaye van de Etude ‘Çaprice d’après l’étude en forme de Valse’ voor piano van C. Saint-Saens. Ysaye was niet alleen een groot pedagoog en dirigent maar ook een van de grootste violisten van zijn tijd. Deze geweldige Belgische viool-virtuoos heeft van dit stuk een spetterende en fantasievolle transcriptie geschreven met een hoog gehalte virtuositeit voor beide instrumenten.
Deze 2 grootse artiesten bestrijden in dit programma de sombere zwaarte die ons gemoed beweegt. Na zich jaren op Beethoven en Brahms te hebben geconcentreerd voelen zij zich bijna artistiek verplicht een lichtere toets aan te slaan met een recital waarin folklore, liefde, hartstocht en virtuositeit de strijd aanbinden met het wereldse geweld, de uitzichtloosheid en oppervlakkigheid van onze tijd.

Programma

E.Grieg(1843-1907): Sonate nr.2 voor viool-piano, opus 13, in g

• Lento doloroso, Poco allegro, Allegro vivace, Presto
• Allegretto tranquillo
• Allegro animato

C.Saint-Saens(1835-1921): Havanaise in E, op.83

C.Saint-Saens/E.Ysaye(1858-1931):
Caprice d'apres l'Etude en forme de Valse

Pauze


C.Saint-Saens(1835-1921): Sonate for violin-piano in d, op.75

• Allegro agitato
• Adagio
• Allegretto moderato
• Allegro molto

M. Ravel(1875-1937): Tzigane for violin-piano


Terug naar overzicht

Binnenkort

donderdag 25 April

donderdag 25 April

vrijdag 26 April

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!