Fanny & Felix ARS Musica

vrijdag 18 Oktober

entree € 25,00 aanvang 20:00

vrienden 22,50 - supervrienden gratis

Als Felix Mendelssohns getalenteerde zus Fanny in mei 1847 sterft, breekt zijn hart. Zij hadden een muzikale zielsrelatie en enkele maanden later overlijdt ook Felix. Wat pas in onze tijd naar boven komt, is de hoge kwaliteit van Fanny’s composities. Ars Musica plaatst haar waar ze hoort: tussen de groten van haar tijd, én tussen nieuw werk dat zich loszingt van geslacht of maatschappelijke positie.

‘Ik voel als componist geen verschil tussen man of vrouw en dat zou ook geen issue moeten zijn. Ik hoop dat ik opdrachten krijg omdat ik goed werk lever en niet omdat ik toevallig vrouw ben.’ Het had een uitspraak van Fanny Mendelssohn Bartholdy kunnen zijn, maar hier spreekt componiste Mathilde Wantenaar, bijna twee eeuwen later. We zetten beide componisten naast hun mannelijke collega’s in een rijk en afwisselend programma met de zonnige Vijfde Symfonie van Schubert, koorwerken en een pianoconcert.

Fanny kreeg niet alle gelegenheid om haar muzikale talent publiekelijk tot volle bloei te laten komen. Dat weerhield haar er niet van om 460 werken te componeren en ook op te treden als pianiste, ondersteund door haar man en broer Felix. Onze verteller opent deze wereld van doorzettingskracht voor je via de brieven die Felix en Fanny elkaar schreven.

Geniet ook van de jeugdige kracht van pianist Nikola Meeuwsen die onlangs zijn avondvullende solodebuut in het Concertgebouw maakte, of van Mieke Verduijn die cum laude afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Felix Mendelssohns Pianoconcert Nr. 1 bruist van virtuositeit!

Het concert Fanny en Felix vormt het derde deel van het zevenjarige project FELIX dat gaat over het leven, het werk en de wereld van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

Ars Musica Concertkoor en Orkest
Nikola Meeuwsen, pianist

 

 

Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy
Koorwerken a cappella
 
Fanny Hensel-Mendelssohn Bartholdy
Hiob, Kantate für Chor und Orchester
 
Felix Mendelssohn Bartholdy
Pianoconcert 1 in g, opus 25
 
Franz Schubert
Symfonie 5, D.485
 
Geerten Liefting
Nieuwe compositie
 
Mathilde Wantenaar
Wandrers Nachtlied
 
Felix Mendelssohn Bartholdy
Nachtlied, opus 71/6 (arr. voor koor door Patrick van der Linden)

 

Online reserveren
Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!