Een avond met Jaap van Zweden

donderdag 26 Oktober

26 oktober is er een avond met Jaap van Zweden in de Zeeuwse Concertzaal. 'Dat is Jaap' is het nieuwe boek over van Zweden. In Dat is Jaap voerde Peter van Ingen vele gesprekken met Jaap van Zweden en diens familieleden, vrienden, collega-musici en andere ingewijden in de wereld van de klassieke muziek. Tijdens deze avond gaat Ab Nieuwdorp in gesprek met Jaap over dit boek. 
Nieuwdorp is presentator bij NPO Klassiek. Muzikale omlijsting door het 12-jarige Middelburgs piano talent Thomas van Huystee.
 
 
Dat is Jaap van journalist en tvpresentator Peter van Ingen is de openhartige biografie van een van de grootste dirigenten van onze tijd. Van zijn jeugd tot de psychologie van het dirigeren.
In Dat is Jaap voerde Peter van Ingen vele gesprekken met Jaap van Zweden en diens familieleden, vrienden, collega-musici en andere ingewijden in de wereld van de klassieke muziek.
Hij schrijft onder andere over Van Zwedens vader, die alles uit zijn getalenteerde zoon wilde halen, over de band tussen Jaap en zijn vrouw Aaltje, hun kinderen, van wie één een vorm van autisme heeft. Maar ook Jaaps relatie met het Concertgebouworkest en met andere internationale orkesten. Daarnaast voert van Ingen de lezer mee in de techniek en de psychologie van het dirigeren.
 
Topviolist en sterdirigent Jaap van Zweden voetbalt in zijn jeugd met z'n vriendjes op straat en speelt thuis elke dag urenlang op viool in de woonkamer. Als hij in 1977 op zestienjarige leeftijd het prestigieuze Nationaal Vioolconcours Oskar Back wint, gaat een droom in vervulling: met het prijzengeld kan hij studeren aan de roemruchte Juilliard School in New York.
 
Drie jaar later wordt hij benoemd tot concertmeester van het concertgebouworkest, een van de beste orkesten ter wereld. Op de hoogtepunt van zijn carrière als violist, in 1987, besluit hij, aangespoord door Leonard Bernstein, zelf te gaan dirigeren. Hij brengt hem via Den Haag, Dallas en Hongkong uiteindelijke bij het chef-dirigentschap van de New York Philharmonic, ooit geleid door diezelfde Bernstein. In 2024 begint hij als chefdirigent van de Seoul Philharmonic.
 
Peter van Ingen (1950) was tot 2017 werkzaam bij de VPRO als presentator, programmamaker en eindredacteur, van onder meer Buitenhof en Zomergasten. In 2009 was Jaap van Zweden een van de Zomergasten.
 
 


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!