UITGESTELD - Toppianisten in de Zeeuwse Concertzaal - Geoffrey Madge

zaterdag 14 Oktober

WEGENS OMSTANDIGHEDEN UITGESTELD

 

14 oktober komt te vervallen er wordt naar een nieuwe datum gezocht

 

The great Bach piano transcriptions

Sommige piano transcripties hebben hun bekendheid te danken aan hun uitzonderlijke kwaliteit. Ze werden geschreven in een tijd waarin het niet mogelijk was om de grote meesterwerken te kunnen beluisteren. Je had geluk als je eenmaal in je leven een Beethoven symphonie of een orgelwerk van Bach kon horen. Zowel Liszt als Busoni hebben heel veel mooie composities voor piano bewerkt.

Hoe onderscheiden Busoni’s transcripties zich van die van Liszt? Busoni heeft niet alleen de noot-tekst van Bach onder handen genomen maar ook de rijke overtoonklank van een orgel plus de akoestiek die wij horen in een kathedraal. Hij bracht de klank van de kathedraal naar de concertzaal te brengen. En met succes! Net zoals Bach destijds alle mogelijkheden van een orgel heeft kunnen benutten, zo heeft Busoni ons werkelijk alle mogelijkheden van de hedendaagse vleugel laten horen !
Een compleet beeld. Dit maakt Busoni’s Bach transcripties uniek, met een klankrijkdom die de tijd heeft kunnen doorstaan. De transcripties van Liszt zijn iets minder akoestisch maar ook rijk van struktuur en opbouw. Allerbei zijn ze heel verantwoordelijk te werk gegaan.

Sinds de 80er jaren, heb ik me helemaal in de pianostijl van Busoni verdiept, met als resultaat mijn opname voor Philips op 6 CD’s van de werken van Busoni. De compilatie heeft een Edison en andere prijzen gekregen. Hierna ben ik me nog verder gaan verdiepen in het pianospel en de stijl van Busoni. Ik hoop van harte dat iets van mijn passie te horen zal zijn in mijn concertuitvoering van nu.

10 Choral Preludes

Chaconne in d

Pauze

Toccata Adagio and Fugue in C

Prelude and Fugue in D

Toccata and Fugue in d


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 26 Mei

zondag 02 Juni

vrijdag 07 Juni

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!