BRUNSVIK STRING TRIO - Goldberg variaties

zondag 04 Februari

Op 4 februari staat het Brunsvik String Trio in de Zeeuwse Concertzaal. Het is een bijzonder arrangement wat ze spelen, want het is oorspronkelijk voor klavecimbel maar nu geaggregeerd voor drie strijkers!

 

De drie leden van het Brunsvik String Trio vonden elkaar in hun gezamenlijke zoektocht om misschien wel de meest intieme vorm van kamermuziek tot leven te brengen; het strijktrio. Het samen ontdekken van dit uniek uitdagende repertoire, in het licht van hun aanzienlijke collectieve strijkkwartetervaring als individuele leden van de strijkkwartetten van Chililingirian, Rubens en Brindisi, was een inspirerende reis.

Het strijktrio, genoemd naar Beethovens ‘onsterfelijke geliefde’ Josephine von Brunsvik, bestaat uit violiste Quirine Scheffers, altviolist Ásdís Valdimarsdóttir en cellist Michael Stirling.

Het trio werd in 2010 opgericht onder de naam Quimias Trio. Ze hebben veel opgetreden in binnen- en buitenland en hebben samengewerkt met artiesten als pianist Klára Würtz, hoboïst Pauline Oostenrijk en gitarist Izhar Elias. In 2015 namen ze het strijktrio van Jacques Goudappel op voor een cd met zijn kamermuziek.

 

Goldberg Variaties

In het Bachjaar 1985 bewerkte de hedendaagse componist-violist Dmitri Sitkovetski de, oorspronkelijk voor klavecimbel geschreven, Goldberg-variaties voor strijktrio, met verbluffend resultaat is verbluffend. Bachs “Bijbel” van de variatiekunst verschijnt in een ander, buitengewoon transparant licht, dat het ragfijne lijnenspel op ongehoorde wijze blootlegt.

Johann Sebastian Bach componeerde zijn Goldberg-variaties voor Johann Gottlieb Goldberg, klavecinist in dienst van Graaf Heman van Keyserlingk, die leed aan slapeloosheid. Het was de bedoeling dat zijn jonge dienaar de variaties zou spelen als de graaf de slaap weer eens niet kon vatten. Eigenlijk een belediging, natuurlijk. Ga maar na: wie bestelt er nu een slaapverwekkend stuk? Aan het waarheidsgehalte van deze anekdote wordt nogal getwijfeld. En buiten dat: de Goldberg-variaties zijn verre van saai of slaapverwekkend geworden. Maar misschien kunnen ze de luisteraar wel in een rustige trance doen geraken.


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!