Luistercollege filmmuziek: inspiratie uit klassieke muziek

dinsdag 13 Februari

Luistercolleges Filmmuziek HART & ZIEL
Door Ab Nieuwdorp
 
Veel componisten van filmmuziek halen inspiratie uit de klassieke muziekwereld. Ze gebruiken thema’s, structuren en instrumentatie die vergelijkbaar zijn met die in klassieke composities. Op weg naar de top-100 Filmmuziek laten we fragmenten zien uit films waar bekende componisten voor de soundtrack tekenden. De namen zijn je vast bekend!
 
Stel je eens een film voor zonder muziek? Dat is eigenlijk onmogelijk. Muziek versterkt de sfeer en de emoties. Filmmuziek is onlosmakelijk verbonden met het klassieke genre. Soms kom je bestaande klassieke werken tegen, zoals Verdi’s La Traviata in ‘Pretty Woman’ of Beethovens Ode to Joy in ‘A Clockwork Orange’. Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Mahler, Wagner, Arvo Pärt of Vivaldi: alle grote componisten hoor je vaak terug in films. Een andere keer word je verrast door moderne composities met klassieke invloeden. Bekende voorbeelden hiervan zijn Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain met een soundtrack van Yann Tiersen en Intouchables met de muziek van Ludovico Einaudi. Of de muziek van Hans Zimmer die voor vele films de muziek componeerde zoals de Lion King, Interstellar, The Da Vinci Code en Pirates of the Caribbean. Of Howard Shore die meer dan tien uur aan indrukwekkende muziek schreef voor de films van The Lord of the Rings. Of John Williams die de muziek schreef voor films als Jurassic Park en Star Wars. En natuurlijk de onverwoestbare muziek van Ennio Morricone. Zal het doordringende geluid van Man with a Harmonica uit Once Upon a Time in the West wederom de lijst van de top 100 Filmmuziek van NPO Klassiek aanvoeren?
 
In een viertal colleges op vier dinsdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur leidt NPO4 Klassiek presentator Ab Nieuwdorp je langs de hoogtepunten van de filmmuziek. De colleges zijn toegankelijk voor iedereen die zijn of haar luisterervaring wil verdiepen. Tijdens de colleges wordt verwezen naar een tweetal filmconcerten die op zaterdag 24 februari en vrijdag 15 maart worden uitgevoerd. 
 
 
Prijzen voor de serie
50,00 euro voor vier colleges. 40,00 voor de vrienden Zeeuwse 
Concertzaal, vrienden Oostkerk en ZVU-leden. 30,00 studenten 
t/m 25 jaar. Deelnemers aan de collegereeks krijgen een korting 
van € 2,50 op de entreeprijs van beide concerten.
 
 
Top 100 film muziek uw keuze
Aan het eind van ieder college nodigt Ab Nieuwdorp twee mensen uit die een pleidooi houden welke filmscore op nummer 1 moet staan van de Radio 4 Filmmuziek Top 100. 
Wanneer u kort een pleidooi wilt houden, dan verzoeken wij u dat bij ons voor 15 januari kenbaar te maken info@zeeuwseconcertzaal.nl. Ook stellen we aan de hand van uw inzendingen de favoriete Top 10 Filmmuziek van de Zeeuwse Concertzaal samen. U kunt uw top 10 insturen tot 1 maart via info@zeeuwseconcertzaal.nl. Onder de inzenders verloten we vrijkaarten voor het filmconcert op 15 maart. 


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!