Berlage Saxofoonkwartet - Feier/Fire + Karin Strobos & Martijn Cornet

zondag 26 November

De roaring twenties. Een muzikale en culturele bloeiperiode tussen twee wereldoorlogen in. Glitter en glamour tegenover onheil dat nadert én vers in het geheugen staat gegrift. Een spreekwoordelijke dans op de vulkaan, ongeveer 100 jaar geleden, die verdacht veel weg heeft van onze tijd.


Het Berlage Saxophone Quartet en zangers Karin Strobos en Martijn Cornet brengen in een avondvullend programma een keur aan liederen uit dit woelige interbellum: het tijdperk van de opkomende jazz, bigbands en natuurlijk de opmars van de saxofoon. George Gershwin, Cole Porter en Kurt Weill passeren de revue in arrangementen van Wijnand van Klaveren. Hij zet het saxofoonkwartet in als bigband, orkest en ‘barpiano’ in één. Zij toveren alle denkbare klankkleuren uit hun saxen. Choreograaf en regisseur Pim Veulings ensceneert het geheel in een ongedefinieerde periode.
Crises zijn van alle tijden, en onze reacties daarop lijken beangstigend veel op elkaar: kop in het zand en al feestend de afgrond in.
Een feestelijke voorstelling met een duister randje over naderend onheil en hoe wij mensen daarmee omgaan.
Mensch, Feier!

 

Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet ontstond in de klas van Arno Bornkamp op het Conservatorium van Amsterdam. Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Vanaf hun eerste schreden op het podium in 2008 wisten de vier musici hun publiek en de recensenten te boeien. Ze wonnen onder meer een Stipendium op de Deutscher Musikwettbewerb in 2011, de Dutch Classical Talent in 2013 en de Kersjes Prijs in 2015. Ze volgden lessen bij het Artemis Quartett in Berlijn om hun niveau als kamermusici tot een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

Karin Strobos

Karin Strobos kreeg de kans in te vallen in de rol van Octavian in Der Rosenkavalier van R. Strauss bij De Nationale Opera onder de baton van Sir Simon Rattle. Haar succesvolle optreden oogstte lovende kritieken. Zowel het NRC als De Volkskrant spraken van een droomdebuut. De carrière van Karin is vanaf dat moment in een stroomversnelling terechtgekomen. Kamermuziek maakt Karin veel en graag met haar vaste pianisten Else Sterk, Ernst Munneke en Thomas Beijer, haar trio met Daria van den Bercken en Felicia van den End, met Berlage Saxophone Quartet, met Cello8ctet Amsterdam, Andre Heuvelman en Club Classique. Ze is betrokken bij Stichting Appeltaartconcerten waar ze vele concerten en voorstellingen speelt voor kinderen en volwassenen die niet in staat zijn om naar het theater te komen.

Martijn Cornet

Cornet is een wereldberoemde bariton (lage stem, red). Elke operaliefhebber kent zijn naam. Jarenlang leefde hij uit een koffer en stond in Rusland, Oostenrijk, Japan en Amerika op elk groot podium. Hij woonde zeven jaar in Essen, zong de beste rollen, en mocht over de hele wereld gastrollen zingen.

Credits
Regie en choreografie: Pim Veulings Decorontwerp: Paul Boereboom Arrangementen en composities: Wijnand van Klaveren
Mezzosopraan: Karin Strobos Bariton: Martijn Cornet Sopraan- en bassaxofoon: Lars Niederstrasser Altsoon: Peter Vigh Tenorsaxofoon: Juani Palop Alt- en baritonsaxofoon: Eva van Grinsven

Programma
De voorstelling is aan elkaar gecomponeerd door Wijnand van Klaveren. Alle inleidingen en overgangen zijn van zijn hand.

I
George Gershwin The man I love (1898 – 1937) Cole Porter Night and Day (1891 - 1964)

II
Werner Richard Heymann Irgendwo auf der Welt (1896 – 1961)
Robert Stolz Salomé (1880 – 1975) Erwin Schulhoff uit: Five pieces for String Quartet (1894 – 1942) 2. Alla Serenata

III
Victor Young Ob du glücklich bist (wenn mein Mund dich küsst) (1900 – 1956) arr. Paul Godwin Friedrich Hollaender Wir sind von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt (1896 – 1976)
Mischa Spoliansky Heute Nacht oder nie (1898 – 1985)
Erwin Schulhoff Tango (1894 – 1942)

IV
Theo Mackeben Bei Dir war es immer so schön (1897 – 1953)
Kurt Weill uit: Tweede symfonie (1900 – 1950) 1. Sostenuto – Allegro molto (fragment)
Harold Arlen Stormy Weather (1905 – 1986)
Erwin Schulhoff Bassnachtigall (1894 – 1942) 1. Melancolia (voor bassaxofoon solo)

V
Kurt Weill Youkali (1900 – 1950) uit: Strijkkwartet 1. Mässig

VI
Ray Henderson You're the Cream in my Coffee (1896 – 1970)
James P. Johnson The Charleston (1894 – 1955)
Cole Porter Anything goes (1891 – 1964)


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!