Sinfonietta String Festival 2023

zaterdag 20 Mei

Twee dagen vol strijkersmuziek – van orkeststerkte tot intiemste kamermuziek

De traditie zet zich voort. Op zaterdag 20 en zondag 21 mei, 2023, organiseert Amsterdam Sinfonietta samen met de Grote Kerk Veere en in samenwerking met de Zeeuwse Concertzaal en Veere Museum voor het vierde jaar het Sinfonietta String Festival Zeeland!

Het festival bestaat uit twee concerten in volledige strijkorkestbezetting in de Grote Kerk Veere en twee programmaonderdelen in kleinere bezetting. In de concerten hoort u strijkersmuziek in alle smaken, van groot tot klein, van orkeststerkte tot de intiemste kamermuziek. Het festival opent zaterdagmiddag met een Muziekroute door historisch Veere. In de avond staat Spiegel im Speigel met Nederlands Kamerkoor op de planning. De tweede dag start met een kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal. En het slotconcert is zondagmiddag in de Grote Kerk Veere.

Een passe-partout geeft u de kans om het hele weekend van strijkersmuziek te genieten tegen een gereduceerde prijs. Maar natuurlijk kunt ook kaarten voor de losse concerten bestellen.

Hieronder een korte omschrijving van alle concerten.

Muziekroute in Veere
Zaterdagmiddag 20 mei – verzamelen 14.30 uur – aanvang 15.15 uur

Het festival opent zaterdag met de Muziekroute. Een wandeling langs intieme concerten op mooie locaties in Veere. Solo, duo, trio- en kwartetwerken uit verschillende tijdsperioden passeren de revue

Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt door Nederlands Kamerkoor en Candida Thompson
Zaterdagavond 20 mei – deuren open: 19.30 uur- aanvang 20.30 uur

Spiegel im Spiegel is misschien wel het bekendste stuk van een hedendaagse componist Arvo Pärt. Hij schreef dit wonderschone werk in 1978. En dat is een bijzonder jaar voor de Estse componist: het markeert het einde van een periode waarin hij een volledig teruggetrokken bestaan leidde en een creatieve crisis doormaakte. In acht jaar van bezinning ging hij op zoek naar een nieuwe muzikale stijl, verdiepte zich in gregoriaans gezang en bekeerde zich tot de orthodoxe kerk. Het resultaat: de minimalistische, diepzinnige en geheel eigen stijl waar hij beroemd mee is geworden (NPO Klassiek). Met Spiegel im Spiegel vervagen de grenzen tussen een concert en een kerkelijke mis. Na een succesvolle tournee in 2017 slaan het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta opnieuw de handen ineen.

Kamermuziek in de Zeeuwse Concertzaal
Zondagochtend 21 mei – deuren open 11.00 uur – aanvang 11.30 uur

Leopold Mozart kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn vierjarige zoon Wolfgang een pianoconcert zag componeren. Het was geen kinderlijk kliederwerkje, maar een aangenaam klinkend opus. Erich Wolfgang Korngold droeg met recht de voornaam van Mozart: toen de negenjarige Korngold aan Gustav Mahler een zelf gecomponeerde cantate op de piano presenteerde, riep deze geïmponeerd uit: “Een genie!” Op het programma staan twee uitzonderlijke werken van beide Oostenrijkse wonderkinderen: een prachtig duo voor viool en altviool en een meesterlijk romantisch strijksextet.

Slotconcert ft. Cameron Shahbazi
Zondagmiddag 21 mei – deuren open 15.30 uur – aanang 16.00 uur

De Perzisch-Canadese countertenor Cameron Shahbazi is een van de meest veelbelovende jonge stemmen van de operawereld van dit moment. Hij wordt geroemd om zijn “volle en volumineuze” stem en om zijn “persoonlijke en fraaie timbre” (De Trouw). Mendelssohn schreef zijn laatste strijkkwartet na de plotselinge dood van zijn geliefde zus Fanny. Vlak daarna overleed de componist zelf. Zo werd het niet alleen een requiem voor zijn zus, maar ook voor hemzelf. In een uur muziek worden de delen van dit dramatische kwartet afgewisseld met aangrijpende barokke aria’s.


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!