Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Luik

vrijdag 08 December

Francis Poulenc (1899-1963) verwerkte allerlei invloeden in zijn Concert voor twee piano’s waaronder Chopin, Mozart, Jazz en Gamelan. Een concert waarin de spelers met elkaar stoeien, tegen elkaar opbieden, maar ook uiterst lyrisch versmelten. Poulenc speelde zelf de première samen met een jeugdvriend. Poulenc was onderdeel van de groep ‘les Six’ met als motto L’art pour l’art. Ze componeerden muziek om de muziek zelf, zonder 'betekenis' of bijbedoelingen.

Stéphane De May is een van de meest gewaardeerde pianisten van België. Momenteel is hij hoofdvakdocent klassiek piano aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam, en tevens de artistiek directeur van het conservatorium in Luik. Zijn indrukwekkende discografie beslaat het hele pianorepertoire en kan op de warme waardering rekenen van de internationale pers. Recentelijk nam hij de pianoconcerten van Chopin op met het Sofia Filharmonisch Orkest o.l.v. Jean-Bernard Pommier.

Ruben Plazier is een veelbelovend aanstormend talent met verschillende onderscheidingen op zijn naam. Zo won hij de 1e prijs op het Archipel Muziek Concours en de Internationale Festival d’Anniviers Prijs in Zwitserland. Hij studeert bij Stéphane De May aan Codarts in Rotterdam en volgde verschillende masterclasses bij o.a. Wibi Soerjadi en Jean-Bernard Pommier. Hij soleerde bij verschillende orkesten en gaf concerten door heel Europa. Onlangs soleerde hij bij het Lets Radiokoor o.l.v. Sigvards Klava, een van de beste koren ter wereld.

Patrick Baton studeerde aan het Koninklijk conservatorium in Luik, Vervolgens studeerde hij aan het  "Conservatoire National de Toulon"  waar hij de eerste prijs kreeg voor lyrische opera. Hij was koormeester assistent van Philippe Herreweghe, en werkte ook met Laszlo Heltay, Michel Piquemal en Guy Reibel.

Het programma is een frans getint programma uitgevoerd door een franstalig orkest. De impressionistische klanken van Debussy waar Poulenc zich vervolgens tegen afzet. Na de pauze hoort u een stuk geschreven door Mikis Theodorakis wat hij nog schreef voor het beroemde “Zorba de Griek”. Het concert wordt afgesloten door de magische klanken van de tovenaars leerling van Paul Dukas, bekend van de film Fantasia met Mickey Mouse als tovenaarsleerling.

 

Programma:

• Prélude à l’après-midi d’un faune Claude Debussy (1862-1918)

• Nocturne voor fluit (of ondes) en orkest Edouard S. Michael (1921-2006)

• Concert voor 2 piano’s in D-klein FP61 Francis Poulenc (1899-1963)

• Prométhée enchaîné (1946) (NL première) Mikis Theodorakis (1925)

• Fanfare de la Péri (pour cuivres) Paul Dukas (1865-1935)

• L’apprenti sorcier, poème symphonique Paul Dukas

 

Uitvoerenden:

L’orchestre symphonique du Conservatoire royal de Liège

Stéphane De May - Piano

Ruben Plazier - Piano

Patrick Baton - Dirigent

 


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!