Combattimento - Brug tussen Barok en Klassiek

zaterdag 21 Oktober

In 1747 kreeg de toen 62-jarige Johann Sebastian Bach van Frederik de Grote van Pruisen de opdracht te improviseren op een thema. De zeer muzikale koning Frederik was onder de indruk van het resultaat. Terug in Leipzig werkte Bach zijn clavecimbel improvisaties en raadselcanons uit tot zijn onvolprezen Musikalisches Opfer. Met dit werk bereikte hij de grenzen van wat op instrumentaal gebied haalbaar was en wat nog steeds geldt als een maximale uitdaging voor zowel toehoorder als uitvoerder.

Zoon Carl Philipp Emanuel Bach was clavecinist van koning Frederik en voorzag de vorst van muziek volgens de laatste trend: een Triosonate. Componist Johann Gottlieb Graun was een goede bekende van de familie Bach en als concertmeester van de hofkapel schreef hij onder andere de charmante Sinfonia. Johann Gottlieb Janitsch was als contrabassist in het hof-orkest van Frederik de Grote tevens componist van zeer originele kamermuziek met 'moderne' werken, zoals het Quartetto en andere werken uit de Sturm- und Drang periode, die hij vaak in huisconcerten voor de gegoede burgerij uitvoerde. Kijk ook op: www.combattimento.nl

 

Pieter Dirksen van Combattimento is clavecinist en musicoloog. Dirksen kan niet alleen prima improviseren, maar licht tussendoor ook nog eens de werken toe en weet als geen ander het publiek de bijzondere plekjes te laten zien in deze mooie muzikale geschiedenis-reis (www.pieterdirksen.nl).


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!