Glassworlds - Alle pianowerken van Glass

zaterdag 23 September

De Amerikaanse componist Philip Glass (1937) begon met een studie filosofie en wiskunde, maar stapte over naar dwarsfluit en compositie.
Vervolgens vertrok hij naar Parijs voor een verdere studie bij Nadia Boulanger, die hem vroeg de Indiase muziek van Ravi Shankar te vertalen naar Westerse muziek. De invloed van Shankar en diens opvatting van ritme in de Indiase muziek leidde uiteindelijk tot de specifieke stijl van Glass, die met o.a. Michael Nyman en Steve Reich geschaard wordt onder de minimal-musiccomponisten.
Sinds de jaren negentig raakt hij steed bekender bij een groot publiek, mede door zijn filmmuziek (oa Kundun, The Hours en Notes on a Scandal). De composities die hij voor piano schreef hebben niet alleen de eigenschappen van de minimal music maar zijn ook melodieus en soms intiem te noemen.

Pianist Nicolas Horvath won als speler en componist met zijn speciale vertolkingen al vele prestigieuze prijzen. Hij is niet alleen bekend vanwege zijn uitstekende interpretatie van Franz Liszts pianowerken, maar ook omdat hij veel contact heeft met 'levende' componisten, die composities voor hem schrijven.
In 2015 maakte hij in de Carnegie Hall in New York furore met de solo-uitvoering van alle piano-etudes van Philip Glass. De op cd opgenomen werken kregen de naam GlassWorlds voor piano solo. Horvath vindt dat de etudes tot het mooiste en meest inventieve werk van Philip Glass behoren.

 

 


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!