Beeldenstorm

vrijdag 23 September

De Beeldenstorm leidde 450 jaar geleden tot de afscheiding van de zeven noordelijke provincies, die de basis zouden vormen voor het huidige Nederland. In het protestantse noorden kwam daarmee de rijke, polyfone muziekcultuur van de katholieke kerk tot een einde om plaats te maken voor de eenstemmige en onbegeleide zang van psalmen. Een keerpunt in de Nederlandse muziek. Maar via de achterdeur wist de veelstemmige religieuze muziek terug te keren in de huiskamers van de Nederlandse aristocratie en de welgestelde burgers. Het Hemony Ensemble is een klein professioneel ensemble dat zich specialiseert in vocale en instrumentale muziek uit de periode 1420-1650 van de 'Lage Landen'. Het tracht op professionele wijze de muziekpraktijk van 'de huiskamers' te doen herleven. De historisch getinte uitvoering van 'De Beeldenstorm' maakt de gevolgen hoorbaar die de Beeldenstorm had op het muziekleven vanaf de 16e eeuw. In de concertplanning van het ensemble wordt zo veel mogelijk het spoor van vernieling gevolgd, dat vanaf 10 augustus 1566 door de Nederlanden trok. Musicoloog Simon Groot is als artistiek leider en koordirigent aan het Hemony Ensemble verbonden. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en aan de Universiteit Utrecht. Voor de Zeeuwse liefhebbers van historie en religieuze muziek is deze avond een absolute aanrader.

Programma

Antoine de Févin (ca 1470-laat 1511): 'Missa pro fidelibus defunctis Anthonius divitis pie momorie † (bron: Occo codex)

Enkele bewerkingen van psalmmelodieën, o.a. voor orgel en voor zang met luit Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)

'Psalm 36, Des boosdoeners wille seer quaet' uit: Torino, Biblioteca Nazionale, Collezione Giordano MSS, 5 (fol. 125v-131r) •

Uitvoerenden: Het Hemony Ensemble • Dirigent en artistiek leider: Simon Groot

LET OP!!! Dit concert vindt plaats in de Koorkerk, Onder den Toren 5, Middelburg

Dit concert wordt georganiseerd door de Zeeuwse Concertzaal, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Stichting Kamermuziek Zeeland en Muziekpodium Zeeland.


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!