Ciconia Consort - De Oriƫnt-Express

zaterdag 02 April

De reis begint in the British Empire met de prachtige strijkersserenade van Elgar, waarna het denderen van de trein klinkt in de muziek van Casterède uit 'La France'. Met de symfonie in Weense sferen van Hans Rott, die tijdens een treinreis een pistool op een medereiziger richtte om hem te verhinderen een sigaar aan te steken, omdat Brahms de wagon zou hebben volgestopt met dynamiet, lijkt de reis een heuse detective te worden zoals de roman 'Moord in de Orient-expres' van Agatha Christie. Onze treinreis wordt vervolgd met het divertimento van Weiner, dat het Hongaarse deel van de Donaumonarchie vertegenwoordigt en komt aan op de eindbestemming Constantinopel in het Ottomaanse rijk met een bijzondere compositie van de 32ste sultan Abdülaziz Han. Van hem zal het Ciconia Consort het zoete 'Gondol Þarkýsý' ten gehore brengen. De reis wordt voltooid in het maanlicht aan de Bosporus.

Guus Veenendaal, historicus en specialist op het gebied van de geschiedenis der Nederlandse spoorwegen, zal tussen de muziekwerken door het verhaal vertellen van de legendarische treinreis, over het type mensen, bohémiens en artiesten, die deze reis maakten en de geheimzinnige sfeer rondom de treinreis in de 19e eeuw en begin 20ste eeuw.

Programma:
E. Elgar – Strijkersserenade
J. Casterède – Sinfonia per archi
H. Rott – Symfonie voor strijkorkest
L. Weiner – divertimento nr. 1 opus 20
Sultan Abdülaziz Han – Gondol Þarkýsý
E. Aracý – Concerto voor viool en strijkers opus 4 'Bosphorus by Moonlight'

‘Verrassend repertoire, verrassend ambitieniveau – een ontdekking‘
(Bas van Putten – journalist De Groene Amsterdammer/NRC Handelsblad)

Sinds de oprichting in 2012 geeft het Ciconia Consort spraakmakende uitvoeringen en heeft het ensemble met verrassende programmeringen en hoge speelkwaliteit een vaste plek in het Haagse culturele veld verworven. Het orkest staat onder leiding van Dick van Gasteren en orkestleden zijn toonaangevende jonge musici die hun sporen hebben verdiend op nationale en internationale concoursen en concertpodia. Het orkest wil niet slechts een concert bieden maar 'een ervaring', 'een avond of middag uit'.

Meer informatie vindt u op www.ciconiaconsort.nl

 

 

 


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!