Lezing door Tuin van Zeeland

dinsdag 18 November

De stichting Tuin van Zeeland houdt op dinsdag 18 november een bijzondere lezing. Natuurliefhebbers kunnen de lezing van Kristine Vandermijnsbrugge, een Vlaamse autoriteit op gebied van bomen, bijwonen. Vandermijnsbrugge komt naar Middelburg om haar recent onderzoek op gebied van inheemse boomsoorten toe te lichten.

Naar het eind van vorige eeuw groeide het besef in bosbouwmiddens dat aanplant van inheemse boom- en struiksoorten de biodiversiteit en vitaliteit van onze bossen ten goede kwam. Er werden navenant subsidies in het leven geroepen om aanplant van inheemse soorten te bemoedigen. Ook werd het nut ingezien van structuurrijke bossen, waar struiksoorten ook hun plaats hebben, zowel in de ‘onderetage’ als in bosranden. Daarnaast kreeg de cultuurhistorie van het landschap steeds meer aandacht, met toenemende aanplant van inheemse bomen en struiken buiten het bos. Een van de gevolgen was dat de boomkwekerijen heel wat plantsoen van inheemse soorten kweekten, doch vertrekkende van het goedkopere zaad in de handel. En dit zaad kwam en komt nog steeds voor een groot deel uit het buitenland, dikwijls (voor struiken) uit de lage-lonen landen van Europa. Deze lezing gaat dieper in op deze problematiek: waarom willen we lokale herkomsten (= autochtone herkomsten) op de markt brengen, en hoe gebeurt dit in Vlaanderen?

Mevrouw Vandermijnsbrugge is gepromoveerd aan de universiteit van Gent.  Zij is voltijds wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in België. De stichting Tuin van Zeeland is blij om de dendroloog Kristine Vandermijnsbrugge te kunnen verwelkomen op haar donateur avond in Zeeland.
De lezing over inheemse boomsoorten is gratis en is voor iedereen die geïnteresseerd is toegankelijk.

Inloop vanaf: 19.30 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur

Contact: voor meer informatie Jean-Marie van Isacker, tel. 0118-629077
www.tuinvanzeeland.nl

Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!