Winterburg : Nihad Hrustanbegovic - Vivaldi's Vier Jaargetijden

dinsdag 16 December

Door omstandigheden gaat dit concert niet door.

 

Vivaldi’s Vier Jaargetijden
‘Een nieuwe vertolking op de concertaccordeon’

Bosnisch-Nederlandse componist en meester concertaccordeonist Nihad Hrustanbegovic speelt een spectaculaire nieuwe versie van Vivaldi's Vier Jaargetijden.

Het Parool
: “Nihad Hrustanbegovic is een van de beste accordeonisten ter wereld. Nihad Hrustanbegovic maakte inmiddels drie cd’s, waarop hij op een vanzelfsprekende en organische manier klassieke muziek koppelt aan jazz, wereldmuziek en pop.”

Trouw: Wat Pablo Casals voor de emancipatie van de cello betekende en Astor Piazzolla voor de bandoneon, doet Nihad Hrustanbegovic voor de accordeon. Hij bezorgt de poor man’s piano een volwaardige plaats op het concertpodium”.  

Nihad Hrustanbegovic maakte afgelopen maanden op verzoek van Zefir Records, een bewerking waarin de accordeon solist èn orkest is.
In de maanden voor de opname beluisterde Nihad tal van cd-registraties van de oorspronkelijke versie van de De Vier Jaargetijden; die met vioolsolo dus. Voor zijn eigen bewerking van De vier Jaargetijden had hij steun aan een transcriptie voor viool en piano en de orkestpartituur die de Britse musicoloog ChristopherHogwood - leider van het ensemble The Academy of Ancient Music - in 2000 maakte.
Nihad’s transcriptie en bewerking voor concertaccordeon vroeg om inventieve oplossingen om de klanken van de complete orkestpartituur met basso continuo, cello, altiviool, viool en soloviool op zijn instrument toe te passen.
Zijn concertaccordeon is een Pigini Super BajanSirius No. 19, in 1989 in Italië gemaakt. Het instrument heeft aan beide kanten een bereik van in totaal zeven octaven en telt 19 registers en timbres.

‘Wat ik in mijn vertolking probeer te doen is me te verdiepen in het muzikale verhaal. Een wegwijzer naar de sfeer en de articulaties van de muziek zijn de Sonetten die bij De Vier Jaargetijden horen waarin de geluiden van de natuur, de dieren en menselijke emoties staan beschreven. Een grote inspiratie voor mij is ook de verhaal over Vivaldi als componist en mens, zijn leven, passie voor componeren en muziek, zijn Invisible Womans Orchestra of Pieta en tot slot zijn relatie met Anna Giraud in wier bijzijn hij De Vier Jaargetijden schreef. Ik vind De Vier Jaargetijden nogal aangrijpende en tedere muziek. Soms feestelijk, soms melancholisch, soms sereen en dan weer stormachtig. Romantische barok met een impressionistisch karakter

Nihad Hrustanbegovic

Geroemd om zijn diversiteit, erkend om zijn inventiviteit en geprezen om zijn intensiteit, speelde Nihad Hrustanbegovic met vermaarde artiesten en voor gerenommeerd publiek van Grace Jones tot Koningin Beatrix. In dagblad Trouw werd hij in 2009 getypeerd als accordeonwonder. Heineken gebruikte één van zijn composities voor de Heineken Extra Cold TV commercial. Hij trad op met The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, als solist in de Ridderzaal, gaf drie keer een solo concert in de Kleine zaal van Het Concertgebouw Amsterdam en was te gast in het TV programma Vrije geluiden, Top 2000 A GoGo en De Wereld Draait Door.

Kijk voor meer informatie op de website van Nihad Hrustanbegovic.


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 21 Juli

zondag 28 Juli

zondag 04 Augustus

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!