Attacca Ensemble - Another Look at Harmony

vrijdag 10 April

Het Attacca Ensemble, al vele jaren vaste en enorm gewaardeerde gast in ons programma, is een koor dat gespecialiseerd is in klanken om bij weg te dromen of om je juist in een verhoogde staat van bewustzijn te brengen.
Op het programma deze avond staat muziek van Philip Glass, David Lang en Douwe Eisenga. De muziek van Glass is alom bekend van films, theater en is niet meer weg te denken uit onze beeld- en geluidcultuur. Het monumentale Another Look at Harmony Part IV behoort tot zijn mooiste werken voor koor en orgel. In vijftig minuten zie en hoor je het koor boven zichzelf uitstijgen in een explosief stuk dat voor het koor een marathon genoemd mag worden. Voor het publiek levert dit een adembenemende ervaring op.  David Lang heeft goed geluisterd naar de muziek van Glass, Steve Reich en Arvo Pärt. Zijn Battle Hymns is een nieuw werk dat voor het eerst in Nederland wordt uitgevoerd. Het is tegelijk lyrisch en opzwepend, geïnspireerd op de militaire marsmuziek uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Douwe Eisenga bewerkte zijn sprankelende en energieke pianomuziek voor piano en marimba.

Als opmaat voor dit alles is het Attacca Ensemble live op de radio te horen in het programma Opium op 4 op vrijdagavond 3 april tussen 22.30 en 23.30

Op het programma:
PHILIP GLASS       ANOTHER LOOK AT HARMONY part 4
                            (Philharmonie/Zeeuwse Concertzaal/Melkweg) – koor en synthesizer)
DAVID LANG        BATTLE HYMNS – deel 1, 2, 4 koor a capella
                            (Philharmonie / Zeeuwse Concerzaal)
DOUWE EISENGA  CLOUD ATLAS (Zeeuwse Concertzaal) – marimba en vleugel

De rode draad van deze reeks is het monumentale ANOTHER LOOK AT HARMONY part 4 van Philip Glass, voor koor en electrisch orgel. Dit stuk staat centraal tijdens alle concerten. Het is geschreven in 1977 en behoort tot de mooiste werken van Philip Glass voor stemmen. In 50 minuten zie en hoor je het koor boven zichzelf uitstijgen in een explosief stuk dat voor het koor een marathon genoemd mag worden. Voor het publiek levert dit een adembenemende, misschien wel hallucinerende ervaring op.

Vrijdag 10 april de Zeeuwse Concertzaal te Middelburg zal naast de muziek van Philip Glass en David Lang, CLOUD ATLAS van Douwe Eisenga worden uitgevoerd. Dit betreft een bijzondere bewerking voor marimba en vleugel, die voor het eerst wordt uitgevoerd in samenwerking met slagwerker Christiaan Saris. Eisenga schreef het werk in 2008 en baseerde zich op de gelijknamige roman van David Mitchell.

Attacca Ensemble, Fokko Oldenhuis, dirigent, Feico Deutekom, piano, orgel, Christiaan Saris, slagwerk


Kijk voor meer informatie op de sites van Attacca Ensemble en Fokko Oldenhuis

Onderstaand een filmpje van Attacca Ensemble in de Melkweg Amsterdam met Philip Glass.GELUIDSFRAGMENTEN

Glass - Another look at harmony - fragment 1

Glass - Another look at harmony - fragment 2


Terug naar overzicht

Binnenkort

zaterdag 08 April

zaterdag 15 April

zondag 16 April

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!