Nihad Hrustanbegovic - Magnum Opus 12

vrijdag 02 November

Magnum Opus 12 - Muzikale vertolking van 12 meesterwerken

Nihad Hrustanbegovic - Concert Accordeon
Magnum Opus 12 is een concertvoorstelling geïnspireerd op 12 meesterwerken uit de schilderkunst van de afgelopen 500 jaar. De tijdsgeest, gevoelens en de intuïtieve gedachtes die de 12 schilderijen met zich meebrengen zijn de basiselementen van de muzikale vertolking en composities van Nihad Hrustanbegovic op de concertaccordeon.

Het Parool: “Nihad Hrustanbegovic is een van de beste accordeonisten ter wereld. Nihad Hrustanbegovic maakte inmiddels drie cd’s, waarop hij op een vanzelfsprekende en organische manier klassieke muziek koppelt aan jazz, wereldmuziek en pop.”

Trouw: Wat Pablo Casals voor de emancipatie van de cello betekende en Astor Piazzolla voor de bandoneon, doet Nihad Hrustanbegovic voor de accordeon. Hij bezorgt de poor man’s piano een volwaardige plaats op het concertpodium”.  

Kijk voor meer informatie op de website van Nihad Hrustanbegovic.

Interview in het Kunstmagazine Palet over Opus Magnum 12 - Door Eric Beets, maart 2012
“Als ik schilderijen bekijk in een galerie of museum, dan hoor ik helemaal niks. Het is altijd stil in een museum of galerie. De schilderijen verkeren in hun eigen werkelijkheid. Op openingen wordt weleens muziek gespeeld, maar dat dient toch hoofdzakelijk als muzikaal gordijn. Er is stilte. De galerie of museum is een ruimte waarin de kunstwerken om stilte en een stille aandacht vragen. Toch zit er in schilderijen muziek. De kleur, het ritme van de verfstreek, je kunt ze als muzikaal beschouwen maar wat mij vooral inspireert is het verhaal dat het schilderij vertelt.” Nihad Hrustanbegovic (1973) is componist en toonkunstenaar op de accordeon. Hij heeft voor zijn nieuwe concertreeks het muzikaal vertolken van schilderijen als uitgangspunt genomen.

Wij, Kunstmagazine Palet, vonden het een inspirerend idee en hebben Nihad mede geholpen de vernoemde reeks te realiseren. Nihad heeft 12 schilderijen uitgekozen die hem op een of andere manier inspireerden. “In eerste instantie dacht ik aan vijf werken, maximaal zeven. Langzamerhand werden dat er meer. Ik heb voor schilderijen gekozen waarvan ik het gevoel heb dat ze boven zichzelf uitstijgen. Ze hebben een universele betekenis. Enkele schilderijen ontroeren mij in hoge mate, bijvoorbeeld de Victory Boogie Woogie van Mondriaan en Sky Blue van Kandinsky. Het zijn er tenslotte 12 geworden, de reeks heet: Opus Magnum 12. Er zit in de keuze van de schilderijen ook een soort verhaal. De kinderen van de zee zijn voor mij echt kinderen, een begin.. .het kind zijn. De sereniteit haal ik uit de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en het Meisje met de parel van Vermeer. Abstractie uit Toonbeeld van Wolvecamp . Hoop uit de Amandelbloesem van Van Gogh. Directe muzikaliteit uit Romantische gevoelens zijn aanwezig in het schilderij van Caspar David Friedrich. De destructieve kant en het lijden van de mens zit in de Guernica van Picasso en de Jeremiah van Rembrandt. Vriendschap tussen mensen in Le moulin de la Galette van Pierre-Auguste Renoir. De speelse, levendigheid zit in Sky Blue van Wassily Kandinsky. Vrede haal ik uit de Victory Boogie Woogie, na alle ellende van de wereldoorlogen zegt dit schilderij: laten we gaan dansen…"

Kaarten: zie onderstaande reserveringsinformatie.

Korting voor abonnees van Kunstmagazine Palet
De concerttournee Opus Magnum 12 - Muzikale vertolking van de 12 meesterwerken is mede mogelijk gemaakt door het Kunstmagazine Palet. Abonnees van Palet kunnen krijgen 50% korting per kaart, en de lezers van Palet krijgen een korting van 30% per kaart. Reserveer via dit mailadres of bel tussen 9.30 en 15.00 naar 072-5117506.

Compositie van Nihad Hrustanbegovic Wereld promenade in de Heineken Extra Cold TV Commercial

Biografie van Nihad Hrustanbegovic
Nihad Hrustanbegovic maakte en produceerde sinds 2007 drie solo albums met de eigentijdse en klassieke composities composities van Nihad Hrustanbegovic zelf, waarin hij de klassieke manier van componeren combineert met improvisatie, elementen van jazz, wereldmuziek en pop, zoals de ‘Stork suite’, ‘Non Sospiro Alhambra’ en ‘The Medieval Sevdah Rhapsody’ en tenslotte zijn improvisaties op de muziek van Claude Debussy, Astor Piazzolla en Miles Davis. ‘De Wereldpromenade’, het eerste deel van de ‘Stork suite’ werd in 2007 en 2008 gebruikt in de bekende TV commercial van Heineken Extra Cold. In de afgelopen 17 jaar heeft Nihad Hrustanbegovic met accordeon zijn entree gemaakt op de vele muziekpodia in Nederland met o.a. solooptredens en gezamenlijke concerten met o.a. Al Di Meola, Grace Jones, en The Jazz Orchestra of The Concertgebouw. Hij trad op in alle provincies van Nederland met als hoogtepunt zijn soloconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam op 18 juni 2011 (waar de wereldpremière van zijn ‘The Medieval Sevdah Rhapsody’ een staande ovatie kreeg), het solo-optreden in de Grote Zaal van Vredenburg te Utrecht in de aanwezigheid van Haar Majesteit Koningin Beatrix en in de Ridderzaal in Den Haag.

Onderstaande geluidsfragmenten staan op diverse cd's van Nihad Hrustanbegovic.

GELUIDSFRAGMENTEN

Hrustanbegovic - Sevdah Medieval Rhapsody (fragment)

Hrustanbegovic - Flying Cheng (fragment)

Hrustanbegovic - Stork Suite :Jazz Ballade (fragment)


Terug naar overzicht

Binnenkort

zondag 26 Mei

zondag 02 Juni

vrijdag 07 Juni

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!