Capilla Flamenca & Het Collectief - 12 x 12

vrijdag 20 Februari

Karlheinz Stockhausen (1928-2007), Tierkreis
Muziek uit de Ars Nova en de Ars Subtilior (14e eeuw)

Capilla Flamenca: 
contratenor en artistieke leiding: Marnix De Cat
tenor: Tore Denys
bariton: Lieven Termont
bas: Dirk Snellings
luit: Jan Van Outryve
vedel: Liam Fennelly
fluiten: Patrick Denecker

Het Collectief:
viool: Wibert Aerts
cello: Martijn Vink
fluit: Toon Fret
klarinet: Benjamin Dieltjens
piano en artistieke leiding: Thomas Dieltjens

Twee contrasterende Vlaamse ensembles komen samen voor een concertprogramma rond de dierenriem (zodiak). Het Collectief zal Tierkreis (1974) van Karlheinz Stockhausen (1928-2007) uitvoeren, terwijl Capilla Flamenca er muziek uit de ‘Ars Nova en Ars Subtilior’ (veertiende eeuw) doorheen weeft.
Tierkreis bestaat uit twaalf korte melodieën, die elk van een bepaald sterrenbeeld de specifieke karaktertrekken illustreren. De originele versie bestaat uit twaalf muziekdoosjes met deze deuntjes, maar Stockhausen schreef ook talrijke kamermuziekversies. Opvallend is de ongecompliceerde welluidendheid, wat eerder uitzonderlijk is voor de radicale avant-gardist Stockhausen.
Capilla Flamenca grasduinde in de hierbij verrassend aansluitende muziek uit de Ars Nova en Ars Subtilior, met componisten als De Machaut, Da Bologna, Ciconia, De Molins ... en vond op die manier nog steeds herkenbare en universele antwoorden rond het fenomeen ‘Zodiak’.
Beide ensembles, samen twaalf uitvoerders, betreden in ‘12 x 12’ elkaars terrein zodat een tijdloze muzikale dierenriem ontstaat. Benieuwd hoe uw sterrenbeeld klinkt?

Meer informatie over Het Collectief
Meer informatie over Capilla Flamenca

Bekijk en beluister 12 x 12


Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!